Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι προτάσεις για επέκταση σε κατηγορίες εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Η αύξηση των εμβολιασμών είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση την ώρα που οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν επικίνδυνα.
Το σύστημα Υγείας πιέζεται και οι νοσηλευόμενοι είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι. Τα νέα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή σε λίγες ημέρες αφορούν όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες. Έχουν γίνει μάλιστα αρκετές προτάσεις.
Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας παραμένει δύσκολη και όσο κάποιοι δεν αποφασίζουν να θωρακίσουν τον εαυτό τους αλλά και τους συνανθρώπους τους με το εμβόλιο τα κρούσματα θα συνεχίσουν να είναι σε υψηλά επίπεδα.
Την Παρασκευή (27.08.2021) ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.076 κρούσματα, ενώ είχαμε 22 θανάτους και 337 συνανθρώπους να είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Η διασπορά παραμένει μεγάλη, η Αττική όπως και άλλες περιοχές «βράζουν» και αναζητείται τρόπος προκειμένου να ανασχεθεί η πορεία της πανδημίας.
Ποιοι έχουν κάνει το εμβόλιο
Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από την 1η Σεπτεμβρίου θα βγαίνουν σε αναστολή επιστρέφοντας μάλιστα και την προκαταβολή του μισθού τους. Στοίχημα παραμένει και ο εμβολιασμός των μαθητών.
Στα παιδιά ηλικίας 12-14 ετών ένα ποσοστό 5% έχει κάνει τη δόση και σημειώνεται και μια αύξηση ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς.
Το 15% σε παιδιά ηλικίας 15-17 έχει λάβει τη μια δόση σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Βελτίωση χρειάζεται το ποσοστό των εμβολιασμένων με τη μια δόση στις ηλικιακές ομάδες 18-24 και 25-49. Το 70% έχει λάβει τη μια δόση στους 50-59.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στις ηλικίες 60-69, 70-79 ( έχει και την πρωτιά στα εμβόλια με τη πρώτη δόση) και 80+ καθώς στις ηλικίες αυτές τη μια δόση έχει λάβει 78%, 81% και 72% αντίστοιχα.
Διαπιστώνεται πάντως αύξηση των εμβολιασμών, αλλά θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια. Ειδικότερα στις 9 Αυγούστου καταγράφονται 7.621 πρώτες δόσεις ενώ στις 26 του μήνα έγιναν συνολικά 19.157.
Οι επόμενοι του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Όσο τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και τα κρούσματα στα ύψη τόσο παραμένει στο τραπέζι η πιθανότητα επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, με τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες δυνάμεις να είναι πρώτοι στη σειρά, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την εστίαση. Στο τραπέζι υπάρχει και ο Δημόσιος Τομέας όπως και οι εκπαιδευτικοί.
Μέχρι στιγμής οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά ήδη γίνεται συζήτηση για εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, ενώ ειδικά στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αναζητείται ο τρόπος καθώς δε θα είναι εύκολη η αναπλήρωση των κενών. Στα Σώματα Ασφαλείας τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά.
Στην ΕΛ.ΑΣ έχει εμβολιαστεί το 61,53%, στο Λιμενικό το 64,5% και στην Πυροσβεστική το 53%.
Αντίστοιχη η εικόνα και στις Ένοπλες Δυνάμεις και όπως είχε αναφέρει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξετάζεται σοβαρά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για 180.000 στελέχη.
«Θεωρώ εντελώς αδιανόητο να τεθεί εκτός μάχης ένα πλοίο ή ένα αεροσκάφος εξαιτίας της αμέλειας μέλους του πληρώματος ή της αεροπορικής μονάδας να θωρακιστεί απέναντι στον ιό μην κάνοντας το εμβόλιο».
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και για τους εργαζόμενους στην εστίαση.
«Αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει βελτιούμενη προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στον ιδιωτικό τομέα».
«Ναι» στον μαζικό εμβολιασμό, όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζει δική του καμπάνια.
«Εμείς είμαστε κάθετοι υπέρ του εμβολιασμού, δεν το συζητάμε αυτό το πράγμα, και λέμε ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο είναι αυτή τη στιγμή το βασικό εργαλείο, όχι το μόνο, χρειάζονται και μέτρα δημόσιας υγείας».
Τα μέτρα έχουν στη βάση τους την κοινή λογική προκειμένου να χτίσουμε τείχος ανοσίας και σε καμία περίπτωση διχασμό ή στιγματισμό πολιτών, τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Γεμίζουν από νέους τα νοσοκομεία
Οι εισαγωγές των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία να καταγράφουν καθημερινά τριψήφιο αριθμό προκαλώντας τεράστια ανησυχία.
Καταληκτική ημερομηνία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς η 1η Σεπτεμβρίου, όταν θα βγουν σε αναστολή εργασίας όσοι θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι.
Το 96% των κρουσμάτων οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα. Πανελλαδικά, μέσα σε 15 ημέρες, ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξήθηκε κατά 25%, φτάνοντας τους 2.500.
Ο Ευαγγελισμός ζει ξανά ημέρες Μαρτίου, καθώς τα ασθενοφόρα φέρνουν ασταμάτητα περιστατικά και οι εντατικές γεμίζουν.
Στο νοσοκομείο Σωτηρία, ακόμη και οι γιατροί δεν περίμεναν μέσα στο καλοκαίρι την αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνώσεων στο νοσοκομείο.
Ο νεαρότερος ασθενής με κορονοϊό που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο είναι 23 ετών. Όσοι μπαίνουν αυτήν την στιγμή στο νοσοκομείο φέρουν βαριά συμπτώματα.
Με πληροφορίες από MEGA, SKAI
Post a Comment