Συναγερμός για τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα: Σύσκεψη στο Μαξίμου και μέτρα στο τραπέζι
Έκτακτη σύσκεψη υπό τους υπουργούς Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και Γιώργο Γεραπετρίτη, πραγματοποιείται σε λίγο για την βόρεια Ελλάδα και κυρίως την Θεσσαλονίκη όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα με τον κορονοϊό είναι πολύ άσχημα.
Στην σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και ίσως να προχωρήσουν και στην λήψη μέτρων.
Τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα ασφυκτιούν. Τις τελευταίες μόνο 24 ώρες 323 συμπολίτες μας μπήκαν για νοσηλεία σε νοσοκομεία χτυπημένοι από τον κορονοϊό. Οι αριθμοί πλέον αποτυπώνουν την σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα.
Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επανέλαβε πως τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν έως 97%, ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%. Αποκάλυψε πως έγιναν 5 μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα σε νοσοκομεία της πρώτης Υγειονομικής Περιφέρειας. Οι 2 ασθενείς μεταφέρθηκαν από την Αλεξανδρούπολη, οι 2 από τη Λάρισα και 1 από τη Χαλκίδα.
Κατά πληροφορίες, αναμένεται να αποφασιστούν μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων που δέχονται μεγάλη πίεση.
Συναγερμός για τη διασπορά του κορονοϊού
Την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν διατύπωσε μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Είμαστε στην αρχή της ψυχρής περιόδου και ήδη έχουμε επίπεδα ρεκόρ. Δυστυχώς πηγαίνουμε άσχημα. Δεν έχει νόημα να κάνουμε προβλέψεις για τα Χριστούγεννα, να μιλάμε για εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς. Βρισκόμαστε σε περιπέτεια. Μπορεί να ληφθούν πιο ήπια μέτρα. Ο ρυθμός αύξησης της διασποράς είναι δεδομένα μεγάλος. Όμως υπάρχουν και αντικειμενικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διασπορά. Για παράδειγμα στη Βόρεια Ελλάδα το κρύο είναι πιο έντονο και τα παράθυρα δύσκολα ανοίγουν», είπε.
«Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», σχολίασε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ειδικά η Θεσσαλονίκη από τα μέσα του μήνα, μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Πίεση στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μίλησε και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη η Βόρεια Ελλάδα έχει «πολύ σοβαρό πρόβλημα» και τόνισε ότι τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία περιοχών της φτάνουν έως 97% ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε επίσης ότι έγιναν 5 μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα σε νοσοκομεία της πρώτης ΥΠΕ.
Οι 2 ασθενείς μεταφέρθηκαν από την Αλεξανδρούπολη, οι 2 από τη Λάρισα και 1 από τη Χαλκίδα. Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να αναχαιτιστεί η πανδημία, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθούν οι αυστηροί έλεγχοι αλλά και ο αριθμός των τεστ, ενώ χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου. Σημείωσε επίσης κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει να γίνει ξανά lockdown με 60% εμβολιασμένους, ποσοστό που φτάνει στο 70% μαζί με όσους έχουν νοσήσει.
Όσον αφορά στην αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το μέτρο λέγοντας ότι «είναι εκνευριστικά». «Δεν ξέρω κατά πόσο θα πετύχει», συνέχισε και εξήγησε ότι η πολιτεία απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης καθώς έως τώρα δεν έχει πειστεί να εμβολιαστεί.
Ώρα δύσκολων αποφάσεων. Ποια νέα μέτρα εξετάζει και τι απορρίπτει η κυβέρνηση
Η αυστηροποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα είναι δεδομένη, κυρίως στην εστίαση και στη διασκέδαση. Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες, δηλαδή αν γίνεται έλεγχος πιστοποιητικών σε κλειστούς χώρους που είναι μόνο για εμβολιασμένους.
Επίσης θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανοιχτοί χώροι - στους οποίους κάθονται και ανεμβολίαστοι- με πρόχειρες κατασκευές (π.χ με νάιλον και πλεξιγκλάς) έχουν κλείσει τελείως και επομένως είναι ευκολότερη η μετάδοση του ιού. Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμών σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις κόκκινες περιοχές
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα σταθμίσει τα δεδομένα για το ποιά πρόσθετα μέτρα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή για τους ανεμβολίαστους, καθώς έχουν διατυπωθεί προτάσεις από τους ειδικούς. Στο τραπέζι των προτάσεων είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα (δηλαδή να πάνε στα δύο test σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή ακόμα και στα τρία για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων).
Τέλος η αποστολή sms στους ανεμβολίαστους δεν θα ξεκινήσει σήμερα, ενώ φαίνεται πως δεν θα είναι καθημερινή η αποστολή μηνυμάτων καθώς υπάρχει προβληματισμός για το πως θα λειτουργήσει το μέτρo. Για παράδειγμα τη διαφωνία του έχει εκφράσει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας πως μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα . Για το θέμα θα υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις τις επόμενες ημέρες.
Post a Comment