Το λάθος και ο κίνδυνος: Η αλήθεια του Dr Ιωαννίδη για τα εμβόλια θα έπρεπε να ‘χει ειπωθεί από την πρώτη μέρα


Έχει επικριθεί πολλές φορές για τις θέσεις του. Τις περισσότερες εξ αυτών δικαίως καθώς ο καθηγητής Ιωαννίδης έχει εκφράσει κατά καιρούς άκρως αιρετικές απόψεις για το θέμα της πανδημίας. Δεν μπαίνει όμως σε καμία περίπτωση στην ίδια κατηγορία με συναδέλφους του που αμφισβητούν τα εμβόλια, ούτε αγνοεί τις επίσημες θέσεις της επιστημονικής κοινότητας. Ενστάσεις μπορεί να έχει κανείς για κάποιες από τις θέσεις του, ειδικά για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στα πρώτα βήματα όταν δεν υπήρχε ακόμα το πιο δυνατό όπλο της επιστήμης, όμως σε αυτό που λέει για τα εμβόλια ουδείς μπορεί να διαφωνήσει.

Ο καθηγητής εξηγεί με απλά λόγια αυτό που θα έπρεπε να έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη από την αρχή. Ότι δηλαδή τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος για να θωρακίσεις τον εαυτό σου απέναντι στη σοβαρή νόσο. Ο εμβολιασμένος ξέρει ότι κατά 99,9% θα περάσει τον κορονοϊό σαν απλή γρίπη και σε κάθε περίπτωση θα αποφύγει τη νοσηλεία και τη ΜΕΘ. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει δικαιολογία για τους ανεμβολίαστους.

Η ρητορική όμως που ακολουθήθηκε από πολλούς επιστήμονες ήταν λανθασμένη. Στη δικαιολογημένη φούρια τους να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν είπαν και ορισμένες υπερβολές που σήμερα γυρίζουν μπούμερανγκ. Όταν δηλαδή το αφήγημα σου είναι ότι οι εμβολιασμένοι πολύ δύσκολα νοσούν και ο πολίτης τους βλέπει μετά από κάποιους μήνες να μολύνονται χάνει την εμπιστοσύνη του. Οι ψεκασμένοι έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να πειστούν. Οι λογικοί άνθρωποι όμως που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο επειδή έχουν τρομοκρατηθεί απ’ όσα διαβάζουν για τις παρενέργειες του θέλουν αλήθειες και ξεκάθαρες κουβέντες. Δεν χρειάζονται υπερβολές περί άτρωτου εμβολιασμένου. Αυτός που θα κάνει το εμβόλιο φυσικά και μπορεί να μολυνθεί, όμως ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Οι αναποφάσιστοι πολίτες χρειάζονται αλήθειες σαν αυτές που είπε ο καθηγητής Ιωαννίδης για το εμβόλιο στην πρωινή εκπομπή του mega: «Το εμβόλιο είναι ένα χρήσιμο όπλο, απλά δεν είναι το μοναδικό. Ο εμβολιασμός έχει το πλεονέκτημα ότι σε προστατεύει από τη σοβαρή νόσο. Αυτό το όφελος υπάρχει ανεξάρτητα ηλικίας, αλλά είναι πιο έντονα ποσοτικά όσο πηγαίνουμε σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο εμβολιασμός δεν σταματάει το επιδημικό κύμα, όπως φαίνεται και στην Αγγλία. Οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι εάν η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μεγαλύτερη σε μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευπαθείς.

Μια πανδημία είναι ένας Μαραθώνιος, δεν είναι κάτι που κάνουμε με σπριντ, ούτε με βούρδουλα. Κάποια στιγμή σε όλους τους Μαραθώνιους φτάνει το βράδυ και τελειώνει. Στην Ελλάδα πολλοί έχουν μείνει στη μέση του Μαραθωνίου. Είμαστε στην ίδια κοινωνία, όποιος χάνεται, χάνεται για όλους. Αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί σαφώς και θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο».

Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι δεν είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ τόνισε ότι το lockdown ήταν καλή λύση όταν δεν ξέραμε πώς να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Τώρα θα ήταν καταστροφικό.

Προέτρεψε τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο της γρίπης και υπενθύμισε ότι πολλές χώρες έχουν τελειώσει πρακτικά με τον ιό, όπως οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, στην Ελλάδα ο κορονοϊός θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί λόγω της κακής διαχείρισης της πανδημίας, επομένως και αυτός ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος.

Ο καθηγητής έκλεισε με ένα αισιόδοξο μήνυμα για τους νέους:«Ο κορονοϊός δεν έχει γίνει πιο επιθετικός για τους νέους, αλλά για να προστατέψουμε πιο αποτελεσματικά τους ηλικιωμένους, το βάρος του κύματος μετατίθεται σε νεότερες ηλικίες. Δεν είναι έντονη στην Ελλάδα αυτή η μετατόπιση. Δεν θα ήθελα ο μέσος πολίτης να νιώσει φόβο ότι πεθαίνουν οι νέοι».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.