27 νοσηλείες εγκύων στη βόρεια Ελλάδα. Ανησυχία για τις ανεμβολίαστες


27 έγκυες με κορονοϊό εισήχθησαν για νοσηλεία στη βόρεια Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, ενώ 7 από αυτές χρειάστηκε να διασωληνωθούν.
Μόνο μία από αυτές ήταν εμβολιασμένη. Πρόσφατα μάλιστα, μια νεαρή μητέρα μάλιστα έχασε τη ζωή της από τον κορονοϊό, πριν προλάβει να χαρεί το νεογέννητο μωράκι της.

Τρεις επίτοκες γυναίκες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ακόμη 9 νοσηλεύονται σε κλινική Covid-19 στο ίδιο νοσοκομείο. Όλες είναι ανεμβολίαστες.

Οι εγκυμονούσες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν για νοσηλεία όταν νοσούν από κορονοϊό, λένε οι γιατροί, και συντριπτικά υψηλότερα ποσοστά καισαρικής τομής, πρόωρων γεννήσεων, καθώς και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Στην αδήριτη ανάγκη για εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα: "Είχαμε εφτά διασωλήνωσεις εγκύων τον τελευταίο μήνα. Δεν είναι αστείο. Έχουμε νέες κοπέλες που αντί να χαρούν την καλύτερη περίοδο της ζωής τους και το μωρό τους, νοσηλεύονται, κινδυνεύουν και κινδυνεύουν και με θάνατο. Είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε οπωσδήποτε. Όλες οι γυναικολογικές ενώσεις διεθνώς συστήνουν εμβόλιο και είναι πάρα πολύ σημαντικό όλες οι έγκυες να είναι εμβολιασμένες", είπε μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου (4/12) στην ΕΡΤ.

Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια


Πρόσφατη μελέτη σε εγκυμονούσες με Covid από 499 ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ, απέδειξε πως κινδυνεύουν πολλαπλάσια να εισαχθούν σε ΜΕΘ, να διασωληνωθούν και να καταλήξουν σε θάνατο ενδονοσοκομειακά έναντι των εγκύων που δεν πάσχουν από κορονοϊό. Επίσης, η λοίμωξη Covid κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με πρόωρο τοκετό.

Η κα. Σοφία Καλανταρίδου Καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, λέει πως η κατάσταση με τις ανεμβολίαστες εγκυμονούσες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική: "Η πρόσφατη απώλεια νέας μητέρας με COVID-19 μάς συγκλόνισε και μας κινητοποίησε. Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας COVID-19 προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Στην Ελλάδα βλέπουμε καθημερινά έγκυες να νοσούν σοβαρά. Η μία στους έξι ασθενείς με λοίμωξη CΟVID-19 στη Βρετανία που χρειάστηκε παράκαμψη των πνευμόνων με εξωσωματική οξυγόνωση με μεμβράνη (Ecmo) μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021 ήταν μέλλουσα μητέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Βρετανικό Σύστημα Υγείας".

Τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη είναι αποτελεσματικά και ασφαλή


Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC) δημοσιοποίησαν στοιχεία από 2.500 εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες, από τα οποία προκύπτει πως τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης της εγκύου από SARS-CoV-2 και επιπλέον δημιουργούν αντισώματα που μπορούν να προστατεύσουν ακόμη και το νεογέννητο. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής ή ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα μίας γυναίκας.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 (Pfizer/BioNTech και Moderna) είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τις εγκύους. Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αν και οι μελέτες για το συγκεκριμένο εμβόλιο συνεχίζονται.

Γραμμή ενημέρωσης Covid 19 για εγκύους και νέες γυναίκες

Έλλειμμα πληροφόρησης των εγκύων διαπιστώνουν οι επιστήμονες στη χώρα μας, τόσο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την λοίμωξη Covid, όσο και για την προστασία που τους προσφέρουν τα εμβόλια.

Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας μαζί με το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ αποφάσισαν να δώσουν ελπίδα και ενημέρωση στις μέλλουσες μητέρες έγκυρα και υπεύθυνα “για να μην χαθεί καμία άλλη γυναίκα τόσο άδικα”, όπως λένε.

Το ΕΛΠΙΣ, δημιούργησε συμβουλευτική γραμμή "ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ" στο τηλέφωνο 2132039142, ώρες 10.00-18.00.

Απαντήσεις δίνουν μαιευτήρες-γυναικολόγοι της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.