ΠΟΥ: Πιο μεταδοτική από τη Δέλτα η μετάλλαξη Omicron, προκαλεί όμως ήπια συμπτώματα
Έκκληση για συνέχιση των εμβολιασμών και τήρηση των μέτρων απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σε πάνω από 50 χώρες έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη Οmicron
Στη διατύπωση νέας εκτίμησης για τη μετάλλαξη Omicron προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κρούοντας τον κώδωνα. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ διεμήνυσε ότι η παραλλαγή φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, όμως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα.
«Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι πιο αυξημένος με την Omicron, όμως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι η Omicron προκαλεί συμπτώματα λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με τη Δέλτα, όμως και σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
Προκειμένου να υπάρξει γρηγορότερα μια πιο ακριβής εικόνα των χαρακτηριστικών της παραλλαγής αυτής ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε από όλες τις χώρες να συμβάλουν, υποβάλλοντας στοιχεία στον Οργανισμό.
Για να καταπολεμηθεί καλύτερα η Omicron, κάλεσε επίσης όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων (αποστάσεις, χρήση μάσκας, περιορισμός των κοινωνικών επαφών κλπ).
Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Δρ Σούμια Σουαμινάθαν, αναφέρθηκε επίσης στις προκαταρκτικές μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
«Νομίζω ότι είναι πρόωρο να συμπεράνουμε» ότι η μείωση στα εξουδετερωτικά αντισώματα «θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Δεν το ξέρουμε αυτό», είπε η Σουαμινάθαν, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια συντονισμένη, παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια ώστε να μην εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα.
Η 3η δόση του εμβολίου αδρανοποιεί την παραλλαγή «Ο» λένε Pfizer-BioNTech
Μία ενθαρρυντική είδηση στη μάχη για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού έρχεται από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech. Όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες που συνεργάζονται για την παρασκευή ενός εκ των εμβολίων κατά της covid, η 3η αναμνηστική δόση του εμβολίου αδρανοποιεί την παραλλαγή «Όμικρον».
Όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες που συνεργάζονται για την παρασκευή ενός εκ των εμβολίων κατά της Covid, η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου αδρανοποιεί την παραλλαγή «Όμικρον».
Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι οι αρχικές εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου τους κατά του κορωνοιού, εξουδετερώνει (neutralize) την παραλλαγή Όμικρον, γεγονός που θα επιταχύνει τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε όλο τον κόσμο.
«Με την τρίτη υπάρχουσα αναμνηστική δόση του εμβολίου, αυξάνονται τα αντισώματα στον οργανισμό κατά 25 φορές, παρέχοντας παρόμοιο επίπεδο με αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ύστερα από τις πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου έναντι του αρχικού ιού και άλλων παραλλαγών του», ανακοίνωσαν σήμερα οι δυο εταιρείες.
«Στο πλάσμα αίματος ανθρώπων που έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοιού, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι πάνω από 25 φορές λιγότερα σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον έναντι του αρχικού στελέχους του ιού», προσθέτουν.
«Είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με την τρίτη αναμνηστική δόση», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.
Σε 57 χώρες έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη Omicron
Το στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού έχει εντοπισθεί σε 57 χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην Εβδομαδιαία Επιδημιολογική Επικαιροποίηση του ΠΟΥ για την Covid-19 επισημαίνεται πως «αυτή τη στιγμή κρούσματα του Omicron έχουν αναφερθεί σε 57 χώρες σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ».
Ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται αυξάνεται γρήγορα στο νότιο τμήμα της Αφρικής. Μολονότι «παραμένει άγνωστο τι προκαλεί το φαινόμενο αυτό», είναι πιθανό να προκαλείται από την εξάπλωση της Όμικρον σ' αυτή την περιφέρεια καθώς και από την αύξηση των διαγνωστικών τεστ για την παρουσία του κορονοϊού αφού το στέλεχος αυτό χαρακτηρίσθηκε «παραλλαγή ανησυχίας».
Ο ΠΟΥ υπογράμμισε πως «προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μειώνουν την εξουδετερωτική δραστηριότητα των αντισωμάτων με αποτέλεσμα τη μειωμένη προστασία από τη φυσική ανοσία». Σύμφωνα με τον οργανισμό, αυτό εξηγεί «γιατί η παραλλαγή φαίνεται να εξαπλώνετα γρήγορα σ' ένα πληθυσμό με υψηλή ανοσία, όπως στη Νότια Αφρική».
Post a Comment