Bίντεο - σοκ από τα «στρατόπεδα καραντίνας» στην Κίνα. Στριμώχνουν σε κοντέινερ έγκυες και παιδιά με Covid
Το ένα μετά το άλλο ξεφυτρώνουν στην Κίνα στρατόπεδα καραντίνας με σειρές μικρών μεταλλικών κουτιών για τη στέγαση υπόπτων φορέων του κορoνοϊού.
Οι Αρχές της κομμουνιστικής χώρας επιχειρούν να ξεριζώσουν τον κορoνοϊό παρά τις επισημάνσεις ειδικών ότι η λίαν μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον καθιστά ανέφικτη την πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19, ακόμη και με τα πολύ σκληρά μέτρα που υιοθετεί η Κίνα. Η χώρα αυξάνει την επαγρύπνηση ενόψει και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και περίπου 20 εκατ. άνθρωποι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους και απαγορεύεται να βγουν έξω, ακόμη και για να αγοράσουν τρόφιμα καθώς μετά τη Σιάν των 13 εκατ. κατοίκων μπήκαν σε καραντίνα και η Ανγιάνγκ στην κεντρική επαρχία Χανάνν και η Γιουζχού. Το lockdown επιβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Ανγιάνγκ, όπου ζουν 5,5 εκατ. άνθρωποι, μετά την καταγραφή δύο κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.
Δρακόντεια μέτρα στα στρατόπεδα καραντίνας
Ορισμένοι κάτοικοι πόλεων της Κίνας που βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown, είπαν στο BBC ότι τους πήραν μαζί με χιλιάδες άλλους και τους μετέφεραν στα στρατόπεδα καραντίνας. Έγκυες, παιδιά και ηλικιωμένοι πιστεύεται, όπως γράφει η Daily Mail, ότι περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που εστάλησαν στα στρατόπεδα της Σιάν. Φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν άτομα μέσα σε μικρά κουτιά εξοπλισμένα μόνο με ένα ξύλινο κρεβάτι και μια τουαλέτα, όπου θα πρέπει να παραμείνουν για έως και δύο εβδομάδες. Προσωπικό με ειδικές στολές προστασίας μεταφέρει τρόφιμα στους εγκλείστους των στρατοπέδων που βρίσκονται στο επίκεντρο του τελευταίου ξεσπάσματος της πανδημίας στην Κίνα.
Άτομα που βίωσαν την οδυνηρή εμπειρία του εγκλεισμού στις δυστοπικές εγκαταστάσεις των στρατοπέδων λένε ότι οι Αρχές τους άφησαν με ελάχιστη τροφή μέσα στα παγωμένα μεταλλικά κουτιά.
Μαζεύουν μέσα στη νύχτα υπόπτους φορείς
Κάτοικοι του συγκροτήματος κατοικιών Mingde 8 Yingli είπαν ότι υποχρεώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εισέλθουν στο κέντρο καραντίνας. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι κάτοικοι ανακατεύτηκαν ενώ περίμεναν στις ουρές για τα τεστ κορωνοϊού. Ένας εξ’ αυτών ισχυρίστηκε ότι έφθασαν 30 λεωφορεία στο συγκρότημα, ενώ ένας άλλος είπε ότι μεταφέρθηκαν χίλια άτομα.
Στη συνέχεια, οι κάτοικοι έμειναν στα λεωφορεία για αρκετές ώρες, με την εικόνα ενός άνδρα που στέκεται μόνος μέσα στη νύχτα περιμένοντας να μεταφερθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης να γίνεται viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα από τα σχόλια για τις συνθήκες των στρατοπέδων λέει: «Δεν υπάρχει τίποτε εδώ, μόνον τα απολύτως αναγκαία. Ουδείς ήλθε να δει πώς είμαστε, τι είδους καραντίνα είναι αυτή; Μας μετέφεραν μαζικά, πάνω από χίλιους ανθρώπους, νυχτιάτικα και πολλοί από μας είναι ηλικιωμένοι και παιδιά. Δεν είχαν φροντίσει κατάλληλα κι έτσι μας πέταξαν εδώ πέρα». Άλλο βίντεο καταγράφει τον ξυλοδαρμό ενός άνδρα, επειδή βγήκε από το σπίτι του για να αγοράσει τρόφιμα.
Συνολικά 20 εκατ. άνθρωποι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους στην Κίνα μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε στην Ανγιάνγκ, τη Γιουχζού και την Σιάν. Όλα τα καταστήματα διατάχθηκαν να κατεβάσουν ρολά πλην εκείνων που πωλούν τα απολύτως αναγκαία για την επιβίωση.
Τα lockdown αυτά είναι τα μεγαλύτερα από τις αρχές του 2020, όταν μπήκε σε καραντίνα η Ουχάν και το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Χουμπέι κατά την έναρξη της πανδημίας. Έκτοτε η στρατηγική των κινεζικών Αρχών εξελίχθηκε στον περιορισμό μικρότερων περιοχών όπου εμφανίζονταν ξεσπάσματα. Αλλά καθώς πλησιάζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που αρχίζουν στις 4 Φεβρουαρίου και η εξάπλωση της λοιμογόνου παραλλαγής Όμικρον το Πεκίνο επανέφερε τα εκτεταμένα lockdown σε ολόκληρες πόλεις, ώστε να μην εξαπλωθεί η πανδημία σε άλλες περιοχές της Κίνας.
Ο Χουάνγκ Τσουν, αξιωματούχος της οργανωτικής επιτροπής της χειμερινής Ολυμπιάδας, αρμόδιος για τον έλεγχο διασποράς νοσημάτων, είπε ότι οι διοργανωτές ποντάρουν στη συνεργασία των αθλητών και των αξιωματούχων για να αποτρέψουν ένα ξέσπασμα που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη συμμετοχή στους αγώνες.
Post a Comment