Μελέτη δείχνει ότι το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προσφέρει «κάποια προστασία» στον κορονοϊό


Η φυσική άμυνα κατά του κοινού κρυολογήματος θα μπορούσε να προσφέρει κάποια προστασία και κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το BBC.
Στη μικρής κλίμακας μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, συμμετείχαν 52 άτομα που ζούσαν με κάποιον που είχε μόλις κολλήσει την Covid-19.

Εκείνοι που είχαν αναπτύξει μια «τράπεζα μνήμης» συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από ένα κρυολόγημα - για να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων - φάνηκε ότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορονοϊό.

Οι ειδικοί λένε ότι κανείς δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε αυτή την άμυνα και ότι τα εμβόλια παραμένουν το κλειδί.

Πιστεύουν όμως ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να παράσχουν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς το αμυντικό σύστημα του οργανισμού καταπολεμά τον ιό.

Η Covid-19 προκαλείται από έναν τύπο κορονοϊού και ορισμένα κρυολογήματα προκαλούνται από άλλους κορονοϊούς - έτσι οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν η ανοσία κατά του ενός μπορεί να βοηθήσει με τον άλλο.

Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα ήταν "σοβαρό λάθος" να πιστεύει κανείς ότι όποιος είχε κρυολογήσει πρόσφατα ήταν αυτόματα προστατευμένος από την Covid-19 - καθώς δεν προκαλούνται όλα από κορονοϊούς.

Η ομάδα του Imperial College του Λονδίνου ήθελε να κατανοήσει καλύτερα γιατί κάποιοι άνθρωποι κολλάνε το Covid μετά την έκθεσή τους στον ιό και άλλοι όχι.

«Νέα προσέγγιση εμβολίου»

Επικέντρωσαν τη μελέτη τους σε ένα κρίσιμο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού - τα Τ-κύτταρα.
Ορισμένα από αυτά τα Τ-κύτταρα σκοτώνουν όλα τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από μια συγκεκριμένη απειλή - για παράδειγμα, έναν ιό του κρυολογήματος.

Και, όταν το κρυολόγημα περάσει, ορισμένα Τ-κύτταρα παραμένουν στο σώμα ως τράπεζα μνήμης, έτοιμα να αμυνθούν όταν συναντήσουν ξανά τον ιό.


Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι ερευνητές μελέτησαν 52 άτομα που δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί αλλά ζούσαν με άτομα που μόλις είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό.

Η μισή ομάδα συνέχισε να νοσεί από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 28 ημερών και η μισή όχι.
Το ένα τρίτο των ατόμων που δεν κόλλησαν κορονοϊό βρέθηκε να έχει υψηλά επίπεδα ειδικών Τ-κυττάρων μνήμης στο αίμα τους.
Αυτά ήταν πιθανό να είχαν δημιουργηθεί όταν ο οργανισμός είχε μολυνθεί από έναν άλλο στενά σχετιζόμενο ανθρώπινο κορονοϊό - συχνότερα, ένα κοινό κρυολόγημα, λένε.

Οι ερευνητές δέχονται ότι και άλλες μεταβλητές - όπως ο αερισμός και το πόσο μολυσματική ήταν η επαφή τους στο σπίτι - θα είχαν αντίκτυπο στο αν οι άνθρωποι κόλλησαν τον ιό.

Ο δρ Σάιμον Κλαρκ, από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε ότι, αν και πρόκειται για μια σχετικά μικρή μελέτη, προσθέτει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταπολεμά τον ιό και θα μπορούσε να βοηθήσει σε μελλοντικά εμβόλια.

Πρόσθεσε: «Τα δεδομένα αυτά δεν πρέπει να υπερερμηνεύονται. Φαίνεται απίθανο ότι όλοι όσοι πέθαναν ή είχαν μια πιο σοβαρή λοίμωξη, δεν είχαν ποτέ κρυολόγημα που προκλήθηκε από κορονοϊό. Και θα μπορούσε να είναι σοβαρό λάθος να πιστεύουμε ότι όποιος είχε πρόσφατα κρυολόγημα είναι προστατευμένος από την Covid-19, καθώς οι κορονοϊοί ευθύνονται μόνο για το 10-15% των κρυολογημάτων».

Ο καθηγητής Ajit Lalvani, κύριος συγγραφέας της μελέτης, συμφώνησε ότι τα εμβόλια είναι το κλειδί για την προστασία.
Πρόσθεσε: «Η κατανόηση από το τι κάνει σωστά ο οργανισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση για το σχεδιασμό νέων εμβολίων».

Τα σημερινά εμβόλια στοχεύουν ειδικά στις πρωτεΐνες ακίδες που βρίσκονται στο εξωτερικό του ιού, αλλά αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να αλλάξουν με νέες παραλλαγές.

Όμως τα Τ-κύτταρα του οργανισμού στοχεύουν τις εσωτερικές πρωτεΐνες του ιού, οι οποίες δεν αλλάζουν τόσο πολύ από μετάλλαξη σε μετάλλαξη, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβόλια που αξιοποιούν πιο στενά το έργο των Τ-κυττάρων θα μπορούσαν να παρέχουν ευρύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας προστασία κατά του Covid».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.