8 τροφές για την αναπλήρωση του κολλαγόνου στο δέρμα σας
Παρόλο που μπορείτε να το αποκτήσετε από κρέμες και λοσιόν, η αλήθεια είναι ότι, για να αναπληρώσετε το κολλαγόνο, θα πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε αυτή τη θρεπτική ουσία.
Αν είστε πάνω από 35 και παρατηρείτε πως το δέρμα σας έχει χάσει την ελαστικότητα του, τη σφριγηλότητα του και έχουν αρχίσει την εμφάνισή τους οι πρώτες ρυτίδες, θα σας δείξουμε τον ένοχο: το κολλαγόνο.
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη, φτιαγμένη από κύτταρα συνδετικού ιστού, γνωστά ως ινοβλάστες. Αποτελεί περίπου το 30% της συνολικής πρωτεϊνικής μάζας του σώματός σας και το 80% του συνδετικού ιστού.
Με πιο απλούς όρους, αυτή η πρωτεΐνη είναι η κόλλα, η οποία κρατάει μαζί το σώμα σας. Χωρίς αυτή, το σώμα σας δε θα μπορούσε να κρατήσει ενωμένα όλα του τα κομμάτια.
Το κολλαγόνο και το δέρμα σας
Η υγεία του δέρματός σας, είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κολλαγόνο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προστασία της δομής του και τη δημιουργία τοίχους προστασίας από τις τοξίνες και άλλους εξωτερικούς, βλαβερούς παράγοντες.
Είναι το κύριο συστατικό των μαλλιών και των νυχιών σας, καθώς επίσης των κλειδώσεων και του συνδετικού ιστού. Πιο συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνο για τη σφριγηλότητα του δέρματός σας και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδερμίδας σας.
Για τον λόγο αυτόν, όταν έχετε απώλεια κολλαγόνου, χάνετε επίσης σφριγηλότητα και ελαστικότητα.
Πότε ξεκινάτε να χάνετε κολλαγόνο και γιατί;
Οι άνθρωποι ξεκινούν να έχουν απώλεια κολλαγόνου, περίπου στα 25 έτη, ενώ γίνεται περισσότερο εμφανής, μετά την ηλικία των 35.
Όσο το κολλαγόνο μειώνεται, η δομή του επιθηλιακού ιστού αποδυναμώνεται, το δέρμα αδυνατίζει, τα μαλλιά σας γίνονται λιγότερο δυνατά και αρχίζει η εμφάνιση των ρυτίδων και του σακουλιάσματος στο δέρμα.
Επίσης, οι τένοντες και οι κλειδώσεις σας, γίνονται λιγότερο ελαστικές και οι αρθρώσεις σας χάνουν την ευλυγισία τους.
Παράγοντες που επιταχύνουν την απώλεια κολλαγόνου
Η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, οι ρύποι, οι τοξίνες, το άγχος και η υπερβολική σωματική άσκηση, αυξάνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν τα υπάρχοντα αποθέματα του κολλαγόνου σας.
Η χαμηλή παραγωγή ορμονών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και η γήρανση, μειώνουν επίσης την παραγωγή κολλαγόνου.
Προβλήματα υγείας με θεραπείες οι οποίες εμποδίζουν το σώμα, να απορροφήσει βιταμίνες και μέταλλα, χειροτερεύουν τα συμπτώματα.
Τι μπορείτε να καταναλώσετε, ώστε να αναπληρώσετε το κολλαγόνο στο δέρμα σας;
Παρότι, έχει αρχίσει να πέφτει η παραγωγή κολλαγόνου, δεν έχουν χαθεί όλα. Υπάρχουν κάποιες τροφές πλούσιες σ’ αυτήν την πρωτεΐνη και άλλες που μπορούν να σας βοηθήσουν να την παράγετε.
Η κατανάλωσή τους μπορεί να σας βοηθήσει ν’ ανακτήσετε τη σφριγηλότητα, τη φρεσκάδα και την ελαστικότητα του δέρματός σας.
Δείτε ποιες είναι οι τροφές αυτές στο:
iGynaika by Evi Visvardi
Post a Comment