Τα οφέλη για το μυαλό και την ψυχική υγεία αν ξυπνάτε στις 7 το πρωί
Το πρωινό ξύπνημα από τις 7 μπορεί να φαντάζει αγγαρεία για πολλούς, ωστόσο για κάποιους άλλους είναι η ιδανική ώρα για να ξεκινήσουν την μέρα τους.
Μια νέα έρευνα έρχεται να αλλάξει την γνώμη σε όσους δεν ξυπνάνε νωρίς το πρωί, παρουσιάζοντας τους τα πολύτιμα οφέλη που θα αποκομίσουν στην υγεία τους, αν καθιερώσουν αυτή την συνήθεια στη καθημερινότητα τους.
Ειδικότερα, η έρευνα αποκαλύπτει πως το πρωινό ξύπνημα «κρύβει» πολλά οφέλη στην υγεία μας και ιδίως όσο μεγαλώνουμε και αυτό γιατί όσοι ξυπνάνε από τις 7 έχουν καλύτερη γνωστική λειτουργία και ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές, προκειμένου να διαπιστώσουν αν όντως ωφελεί το πρωινό ξύπνημα, θέλησαν να εξετάσουν τους παράγοντες του τρόπου ζωής και τις δραστηριότητες των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 1.800 ενήλικες, ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι φόρεσαν συσκευές παρακολούθησης στον καρπό για μια εβδομάδα, προκειμένου να καταγραφούν από τους επιστήμονες τα επίπεδα δραστηριότητάς τους.
Ακόμη, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγια που αφορούσαν την ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Psychiatry, έδειξαν πως οι ενήλικες που ξυπνούν πριν από τις 7 το πρωί και μένουν δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν καλύτερη απόδοση στις γνωστικές αξιολογήσεις και φαίνονταν και ψυχικά πιο υγιείς, σε σχέση με όσους ξυπνάνε πιο αργά.
Ειδικότερα, για αυτούς που μένουν στο κρεβάτι ως αργά (ξυπνούν μετά τις 7) και είναι λιγότερο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρουσίασαν στην έρευνα τις υψηλότερες βαθμολογίες γνωστικής δυσλειτουργίας, ενώ είχαν και μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ των συνηθειών και της υγείας και δεν αναδεικνύουν απαραίτητα την αιτία.
Όπως σημειώνει ο κύριος μελετητής, Stephen Smagula, η σχέση μεταξύ του ύπνου, των επιπέδων δραστηριότητας και της ψυχικής υγείας μπορεί να είναι αμφίδρομη: Μια κακή ψυχική υγεία ή γνωστική λειτουργία μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και τη δραστηριότητα και το αντίστροφο.
Ωστόσο, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως το να μένουμε δραστήριοι σχετίζεται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.
Όπως επισημαίνουν, άλλωστε και οι συντάκτες της μελέτης, «η δραστηριότητα δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με σωματική άσκηση. Μπορεί να είναι η συνάντηση με κάποιο φίλο, η συμπλήρωση ενός δύσκολου παζλ ή η επίσκεψη σε ένα αγαπημένο μέρος».
Τέλος, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμένουμε δραστήριοι όσο μεγαλώνουμε, αλλά και να εξασφαλίζουμε ποιοτικό ύπνο.
Έτσι θα μπορούμε να ξυπνάμε νωρίς, αντλώντας όλα τα οφέλη για την υγεία που φαίνεται ότι προέρχονται από τη συνήθεια αυτή.
Post a Comment