Έρευνα: Ο ακανόνιστος ύπνος οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης


Οι άνθρωποι άνω των 45 ετών που πέφτουν για ύπνο διαφορετική ώρα κάθε βράδυ και επίσης κοιμούνται ακανόνιστο αριθμό ωρών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης σε σχέση με όσους έχουν πιο συνεπείς συνήθειες στον ύπνο τους, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Η έρευνα συμπέρανε ότι η διατήρηση ενός κανονικού ρυθμού στον ύπνο μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Η αθηροσκλήρωση αφορά την εναπόθεση λιπώδους πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που προκαλεί στένωση των τελευταίων, μείωση της ροής του αίματος και κατ’ επέκταση του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών προς τα όργανα του σώματος.

Αν η πλάκα διαρραγεί και δημιουργηθεί θρόμβος, είναι δυνατό να μπλοκαριστεί η αρτηρία και να προκληθεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων Βάντερμπιλτ, Χάρβαρντ, Τζονς Χόπκινς, Καλιφόρνιας και Όρους Σινά Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Κέλσι Φουλ του τμήματος επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό “Journal of American Heart Association”, ανέλυσαν στοιχεία για 2.032 ανθρώπους με μέση ηλικία 69 ετών.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν στον καρπό τους συσκευή παρακολούθησης του ύπνου τους για ένα επταήμερο, ενώ παράλληλα συμπλήρωναν σχετικά ημερολόγια για τις συνήθειες τους σε σχέση με τον ύπνο.

Τον πιο ακανόνιστο ύπνο έκαναν όσοι μέσα στην εβδομάδα είχαν διαφορά άνω των δύο ωρών στην διάρκεια του ύπνου τους και άνω των 90 λεπτών στην ώρα που έπεφταν για ύπνο.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με την πιο ακανόνιστη διάρκεια ύπνου τα βράδια είχαν σχεδόν μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα για στένωση της στεφανιαίας αρτηρίας και 1,1 φορά μεγαλύτερη πιθανότητα για στένωση της καρωτίδας. Εκείνοι με την πιο ακανόνιστη ώρα που έπεφταν για ύπνο, είχαν επίσης σχεδόν μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα για στένωση της στεφανιαίας λόγω συσσώρευσης πλάκας.

“Η διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος στην ώρα του ύπνου και στη διάρκεια του είναι μια εύκολα προσαρμόσιμη συμπεριφορά που όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ίδιου του ύπνου, αλλά επίσης να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους ηλικιωμένους”, δήλωσε η δρ Φουλ.

Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού (βιολογικού ρολογιού) πιθανώς εξηγεί τη σχέση ανάμεσα στον ακανόνιστο ύπνο και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί από προηγούμενες μελέτες με αυξημένη πιθανότητα για καρδιολογικά προβλήματα, υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και άλλες διαταραχές. Οι ειδικοί συνιστούν ύπνο επτά έως εννέα ωρών το βράδυ.

πηγή

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.