Μένετε κοντά σε φαστ φουντ; Προσέξτε την καρδιαγγειακή υγεία σας!
Κίνδυνο για την καρδιαγγειακή υγεία αποτελεί η γειτνίαση με φαστ φουντ! Σοκάρουν τα ευρήματα νέας μελέτης Αμερικανών επιστημόνων.
Όσοι ζουν σε απόσταση αναπνοής από φαστ φουντ μπορεί να απειλείται σοβαρά η υγεία τους, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που κατοικούν σε έναν «διατροφικό βάλτο» ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Ο όρος «διατροφικός βάλτος» (food swamp) επινοήθηκε πριν από μία δεκαετία στις ΗΠΑ. Περιγράφει τις κοινότητες όπου τα ταχυφαγεία, τα καταστήματα προχείρων φαγητών και γενικότερα οι χώροι πώλησης γρήγορου φαγητού υπερκαλύπτουν τους χώρους πώλησης φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφίμων.
Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν στο επερχόμενο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών (ISC23). Το συνέδριο θα διεξαχθεί 8-10 Φεβρουαρίου 2023 στο Ντάλλας.
Φαστ φουντ: Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη εξέτασε εάν και κατά πόσον επηρεάζεται ο κίνδυνος αναπτύξεως εγκεφαλικού επεισοδίου από την γειτνίαση με κάθε είδους φαστ φουντ. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 17.875 εθελοντές, που συμμετέχουν σε μία συνεχιζόμενη μελέτη για την υγεία. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 64 έτη.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια βαθμολόγησαν τον τόπο κατοικίας τους με βάση την αναλογία των χώρων έτοιμου φαγητού (φαστ φουντ, καντίνες κ.λπ.) έναντι των χώρων φρέσκου φαγητού (σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, οπωροπωλεία κ.λπ.).
Μόλις το 28% των συμμετεχόντων ζούσαν σε περιοχές με βαθμολογία κάτω από 5. Με άλλα λόγια, λιγότεροι από ένας στους τρεις ζούσαν σε περιοχές όπου υπερτερούσαν τα καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα. Οι υπόλοιποι ζούσαν σε περιοχές που βαθμολογήθηκαν από 6 και πάνω. Δηλαδή υπερτερούσαν τα φαστ φουντ και γενικώς τα πρόχειρα φαγητά.
Έτσι, ο μέσος όρος της βαθμολογίας σε όλες τις περιοχές ήταν 6. Η βαθμολογία αυτή σημαίνει ότι τουλάχιστον οι μισές διέθεταν εξαπλάσια καταστήματα πρόχειρων φαγητών απ’ ό,τι φρέσκων!
Στη διάρκεια 6 ετών παρακολούθησης, το 3,8% των εθελοντών εκδήλωσαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος ήταν κατά 13% υψηλότερος σε όσους ζούσαν σε περιοχές με βαθμολογία από 6 και πάνω.
Η πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν τη σημασία που έχουν οι κοινωνικοί παράγοντες για την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Dixon Yang, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Όλες οι διατροφικές συμβουλές στον κόσμο δεν θα βοηθήσουν, αν ο κόσμο δεν έχει άμεση πρόσβαση στο υγιεινό φαγητό. Σε πολλές περιοχές, όμως, πιο εύκολα βρίσκεις φαστ φουντ παρά οπωροπωλείο».
Ο Dr. Yang πρόσθεσε ότι η διατροφή δεν είναι απλώς θέμα προσωπικών επιλογών. «Πολλοί άνθρωποι πραγματικά πασχίζουν για να ζουν υγιεινά, διότι το περιβάλλον τους δεν βοηθάει καθόλου», εξήγησε.
Έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι η νέα μελέτη αποκαλύπτει απλώς μία συσχέτιση και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επιπλέον, τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευτούν από άλλες, μεγαλύτερες έως ότου θεωρηθούν οριστικά. Στο μεσοδιάστημα, ας έχετε το νου σας. Το φαστ φουντ πρέπει να είναι ένα σποραδικό, νόστιμο κέρασμα και όχι καθημερινή συνήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Και νεότερη μελέτη:
Όσο πιο κοντά ζούμε σε καταστήματα έτοιμου φαγητού, τόσο πιο πιθανό είναι να κινδυνεύουμε από καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure».Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.
Η μελέτη έγινε σε δεδομένα για μισό εκατομμύριο ενήλικες ηλικίας 37-73 ετών από την βρετανική τράπεζα δεδομένων Biobank. Οι ερευνητές μέτρησαν την έκθεση των συμμετεχόντων σε τρεις τύπους καταστημάτων εστίασης: μπαρ/παμπ, εστιατόρια/καφετέριες και εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Η έκθεση καθορίστηκε με βάση την εγγύτητα (διαβίωση σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ή 15 λεπτών με τα πόδια) και την πυκνότητα (αριθμό των καταστημάτων έτοιμου φαγητού εντός ενός χιλιομέτρου).
Η μελέτη κατέγραψε σχεδόν 13.000 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια δωδεκαετούς περιόδου παρακολούθησης και διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη εγγύτητα και πυκνότητα καταστημάτων έτοιμου προς κατανάλωση φαγητού σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Συνολικά, οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε περιοχή με υψηλότερη πυκνότητα καταστημάτων έτοιμου φαγητού (περιοχή με έντεκα ή περισσότερα καταστήματα έτοιμου φαγητού εντός ενός χιλιομέτρου) είχαν 16% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καταστήματα έτοιμου φαγητού κοντά στο σπίτι τους.
Όσοι βρίσκονταν σε περιοχές με την υψηλότερη πυκνότητα σε παμπ και μπαρ εμφάνιζαν 14% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ όσοι ζούσαν στις περιοχές με την υψηλότερη πυκνότητα σε καταστήματα fast food είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο.
Οι συμμετέχοντες που ζούσαν πιο κοντά σε παμπ και μπαρ, σε απόσταση μικρότερη από 500 μέτρα, είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ όσοι ζούσαν πιο κοντά σε καταστήματα φαστ φουντ είχαν 10% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε απόσταση πάνω από δύο χιλιόμετρα.
Η συσχέτιση μεταξύ του περιβάλλοντος διατροφής και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ατόμων που δεν είχαν πτυχίο πανεπιστημίου και εκείνων που ζούσαν σε αστικές περιοχές χωρίς πρόσβαση σε εγκαταστάσεις σωματικής δραστηριότητας, όπως γυμναστήρια.
ΑΠΕ
Post a Comment