Πυρετός: Το συχνό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι
Διακεκριμένος ανοσολόγος εξηγεί ποια είναι η λανθασμένη «κίνηση» που κάνουν οι περισσότεροι μόλις «ανεβάσουν» χαμηλό πυρετό και συμβουλεύει τι πραγματικά πρέπει να κάνετε στην περίπτωση αυτή.
Η «κίνηση» που κάνουν οι περισσότεροι που ανεβάζουν πυρετό είναι να αναζητούν κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα προκειμένου να τον «ρίξουν» όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αυτή η κίνηση είναι λανθασμένη σύμφωνα με πρόσφατη Aμερικανική δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο επικεφαλής - συγγραφέας της μελέτης, ανοσολόγος και καθηγητής στη Σχολή Γεωπονικών, Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών και στη Σχολή Θετικών Επιστημών, Daniel Barreda «Ένας πυρετός που δεν είναι υψηλός θα "πέσει" και χωρίς κάποια φαρμακευτική ή άλλη παρέμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να τον προκαλέσει, αλλά και να τον περιορίσει με φυσικό τρόπο χωρίς φάρμακα»
Επίσης, ο ίδιος επεσήμανε ότι, «παρότι οι γονείς γνωρίζουν ότι ο χαμηλός πυρετός βοηθά τον οργανισμό του παιδιού να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, ένας στους τρεις θα έδινε φάρμακα για να πέσει ο πυρετός, ακόμα κι αν δεν είχε ξεπεράσει τους 38°C».
Μια νεότερη, όμως, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα ενισχύει τα στοιχεία για την σημασία του χαμηλού πυρετού ως προς την καλύτερη και γρηγορότερη αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον οργανισμό.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, μετά από μελέτη που διενέργησαν σε ψάρια, διαπίστωσαν ότι ο μέτριος πυρετός (όχι δηλαδή υψηλότερος από 38,5°C) συνέβαλε στην ταχύτερη ανάρρωσή τους, στον έλεγχο της φλεγμονής και στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών.
«Αφήσαμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της και τελικά είχαμε θετικά αποτελέσματα» ανεφερε ο επιστήμονας, δρ Daniel Barreda.
3 tips για να ρίξετε τον πυρετό στα παιδιά
Τα φυσικά μέτρα που προτείνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία για να «ρίξετε» τον πυρετό στα παιδιά είναι τα εξής:
1) Μην σκεπάζετε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος.
Διαφορετικά δεν το σκεπάζετε καθόλου, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.
2) Μην φοράτε πολλά ρούχα στο παιδί.
Να το ντύνετε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνετε τελείως γυμνό ή με ένα φανελάκι.
3) Κάνετε το παιδί ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντάς το στο νερό για 10-20 λεπτά, και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρετε.
Το ντουζ δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό.
Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40ο C ελαττώνεται κατά 1-2 °C και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο.
Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσετε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαινης.
πηγή
Post a Comment