Έτοιμα γεύματα και κομμένα φρούτα - λαχανικά: Η μεγάλη παγίδα
Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό στα σουπερμάρκετ που διαθέτουν μια ευρεία γκάμα έτοιμων γευμάτων. Από μαγειρευτά φαγητά, κομμένα φρούτα, κομμένα λαχανικά και έτοιμες σαλάτες, μέχρι φρεσκοστυμμένους χυμούς. Οι κρίση κόστους ζωής και οι ολοένα και πιο απαιτητικοί ρυθμοί που ακολουθούμε για να ανταπεξέλθουμε, μειώνουν το διαθέσιμο χρόνο και αυξάνουν τη ζήτηση για τέτοιου είδους γεύματα. Έτσι η ζήτηση δημιούργησε την ανάγκη για μια υπηρεσία που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας, ωστόσο κοστίζει πολύ περισσότερο από ότι νομίζουμε.
Οι ευκολίες που νομίζουμε ότι μας παρέχονται, στην πραγματικότητα σε βάθος χρόνου θα μας προσθέσουν άλλο ένα οικονομικό βάρος για να σηκώσουμε. Οι μερίδες με κομμένα φρούτα, είναι πολύ πιο ακριβές από τα ολόκληρα φρούτα. Ομοίως και τα έτοιμα φαγητά. Για παράδειγμα μια μερίδα έτοιμου γεύματος, στην καλύτερη περίπτωση να κοστίζει γύρω στα 6 ευρώ, ενώ με λίγα παραπάνω χρήματα θα μπορούσαμε να μαγειρέψουμε ολόκληρη κατσαρόλα.
Αξίζει επίσης να υπενθυμίζουμε έρευνα που έγινε για το πόσο ασφαλή είναι τα κομμένα φρούτα που πωλούνται σε σουπερμάρκετ. Επιστήμονες στην Πορτογαλία που ανέλυσαν τη μικροβιολογική μόλυνση σε κομμένο πεπόνι βρήκαν Escherichia coli και Staphylococcus aureus σε πολλά δείγματα και σε επίπεδα πάνω από τα καθορισμένα όρια. Επίσης μετά από τεχνητή μόλυνση των πεπονιών με κοκτέιλ Salmonella spp., E. coli και Listeria monocytogenes , παρατηρήθηκε ότι, παρά τον μικρότερο αριθμό L. monocytogenes που ανακτήθηκε, όλα τα παθογόνα μεταφέρθηκαν από τις μολυσμένες φλούδες στο εσωτερικό των πεπονιών.
Το 2018, το Vice σε έρευνα που πραγματοποίησε, ανακάλυψε πως ο μέσος καταναλωτής θα εξοικονομούσε περίπου 100 ευρώ περισσότερα το μήνα, αν σταματούσε να αγοράζει προπαρασκευασμένα και προ-κομμένα τρόφιμα.
Εκτός από αυτό όμως, όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να μην εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο τα αγοράζουμε, δηλαδή να έχουν χάσει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους. Η πρώην διαιτολόγος του Caroline West Passerrello δήλωσε στο Men’s Health, “Το κόψιμο των φρούτων ή των λαχανικών τα εκθέτει σε οξυγόνο και φως, και μερικές φορές σε θερμότητα, τα οποία επηρεάζουν την κατακράτηση βιταμινών στα τρόφιμα”. Εξήγησε ότι επειδή τα κομμένα προϊόντα χάνουν τους χυμούς τους πιο γρήγορα, αυτό σημαίνει ότι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως Β και C θα καταστραφούν επίσης πιο γρήγορα. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι δύσκολο να το ελέγξουμε, αφού πιθανώς και να μην γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία κοπής.
Το σημαντικότερο κόστος όμως, είναι αυτό που πληρώνει το περιβάλλον, αν σκεφτούμε τον όγκο του πλαστικού που χρειάζεται για να συσκευάσει όλα αυτά τα προ- παρασκευασμένα γεύματα. Ακόμη κι αν παρουσιάζονται ως ανακυκλώσιμες συσκευασίες, τελικά πολλές από αυτές καταλήγουν στο περιβάλλον. Σύμφωνα με έκθεση του National Geographic του 2018, το 91% του πλαστικού καταλήγει είτε σε χωματερές είτε στους ωκεανούς. Εκτός όμως από τις ίδιες τις συσκευασίες, τα προπαρασκευασμένα προϊόντα έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό συμβαίνει επειδή απαιτούν επεξεργασία, συσκευασία, μεταφορά και ψύξη, διαδικασίες που στο σύνολο τους καταναλώνουν πολύ ενέργεια.
πηγή
Post a Comment