Θερμοπληξία: Τι δε δίνουμε ποτέ σε κάποιον που έχει χάσει τις αισθήσεις του
Τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται κρούει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Εξηγώντας τι δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ σε κάποιον που έχει υποστεί θερμοπληξία επισημαίνει πως δεν πρέπει να βγούμε να κάνουμε τις δουλειές μας με έντονη ζέστη.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δράσουμε προληπτικά. Να προσαρμόσουμε τη ζωή μας στην τόσο υψηλή θερμοκρασία. Δεν είναι ανάγκη να βγούμε να κάνουμε τις δουλειές μας. Τις μεσημεριανές ώρες από τις 11 – 12 μέχρι τις 5 μπορούμε να τις κάνουμε άλλη ώρα» επισήμανε σε εκπομπή της ΕΡΤ.
«Τόσο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και υπόλοιποι θα πρέπει να προστατευτούμε για να μη πάθουμε θερμοπληξία ή θερμική καταπόνηση» υπογράμμισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε «όταν κυκλοφορούμε εκτός σπιτιού θα πρέπει να φοράμε καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και να έχουμε μαζί μας ένα μπουκαλάκι συνεχώς νερό ή ακόμα και να χρησιμοποιούμε μια ομπρέλα.
Όσον αφορά τις πρώτες βοήθειες είπε ότι σε θερμοκρασίες ακραίες καλό είναι να βάλουμε μπουκαλάκια με παγωμένο νερό κάτω από τις μασχάλες μας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του δεν του δίνουμε ποτέ νερό και καλούμε το ΕΚΑΒ.
«Όσοι είναι ηλικιωμένοι και παίρνουν πολλά φάρμακα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να ρωτούν εάν πρέπει να αλλάξουν τη δοσολογία» σημείωσε κλείνοντας.
Post a Comment