Μαγιορκίνης: Η γρίπη επανήλθε στην προ κορονοϊού εποχή. Οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν ξανά
Τρία είναι τα εμβόλια για τα οποία θα κληθεί να γνωμοδοτήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδριάζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες: Το αντιγριπικό εμβόλιο, το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19 και των παραλλαγών της Όμικρον, αλλά και το νεοεισερχόμενο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, RSV.
Οι επιστήμονες θα αναλύσουν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κι αφού καταλήξουν σε συμπεράσματα, θα δημοσιοποιήσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για κάθε ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα που θα πρέπει να θωρακιστεί εμβολιαστικά απέναντι στις ιογενείς λοιμώξεις.
«Οι οδηγίες της Επιτροπής Εμβολιασμών θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα», σημειώνει Γκίκας Μαγιορκίνης, αν. Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ.
“Το εμβόλιο είναι υγειονομικός πόρος”, λέει συγκεκριμένα μιλώντας στο iatropedia.gr.
Και εξηγεί: “Υπάρχουν Επιτροπές και αυτές θα καταλήξουν σε συστάσεις. Κι αυτοί οι επιστήμονες λένε ποιοι έχουν όφελος από το εμβόλιο και πρέπει να το κάνουν. Το εμβόλιο δεν είναι «τσίχλα». Οπότε η δική μου θέση είναι -ανάλογα με το πως θα ζυγίσει τα στοιχεία η Επιτροπή- οι συστάσεις που θα γίνουν να ακολουθηθούν απαραίτητα. Γι’ αυτό τα βγάζουμε τα στοιχεία, αλλιώς δεν θα τα βγάζαμε. Θα λέγαμε, όποιος θέλει να κάνει εμβόλιο”.
Ήρθε η κανονικότητα;
Η Ευρώπη αναμένει την έναρξη του φετινού κύματος της εποχικής γρίπης στα τέλη του έτους. Η κορύφωση θα έρθει στις αρχές της επόμενης χρονιάς και θα πλήξει όπως πάντα τους ηλικιωμένους και τους περισσότερο ευάλωτους συνανθρώπους μας.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το κύμα αυτό να είναι ηπιότερο. Αυτά είναι τα στοιχεία που μας έρχονται από το νότιο ημισφαίριο και την Αυστραλία, στην οποία προηγήθηκε ο χειμώνας.
Ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είναι και μέλος της νέας συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, δεν παραλείπει να προσθέσει πως τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά:
“Μάλλον θα έχουμε μια κανονικότητα στη γρίπη. Αυτό είναι το βασικό σενάριο με βάση αυτά που βλέπουμε από το νότιο ημισφαίριο. Λογικά η περίοδος της γρίπης θα είναι όπως παλιότερα. Φαίνεται ότι επανήλθε η εποχικότητα στην προ COVID-19 εποχή και έτσι δεν περιμένουμε πολύ μεγάλη επίπτωση. Στην Αυστραλία και το νότιο ημισφαίριο είδαμε ότι τα κρούσματα ήταν λιγότερα από πέρυσι και η κορύφωση ήρθε περίπου την ίδια χρονική περίοδο που ερχόταν πάντα. Δεν ήρθε νωρίτερα, όπως έγινε πέρυσι”, τονίζει.
Κατά του ιού της γρίπης αναμένεται και φέτος να εμβολιαστούν οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται κάθε χρόνο ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
Συστάσεις από τους επιστήμονες θα έχουμε φέτος για πρώτη φορά και για το νέο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας. Το εμβόλιο αφορά κυρίως τα βρέφη και τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Τι αποφάσεις έχουν λάβει για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού τα άλλα κράτη
Παράλληλα με τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς, ΗΠΑ και Ευρώπη, καταρτίζουν και τα φθινοπωρινά εμβολιαστικά τους προγράμματα κατά του ιού SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19.
Η Γερμανία και άλλες ακόμη πιο βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ήδη ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες και τους εμβολιασμούς.
Το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί φέτος για την υγειονομική θωράκιση των πολιτών, είναι το νέο επικαιροποιημένο και προσαρμοσμένο στην υποπαραλλαγή Kraken της Όμικρον εμβόλιο, των εταιριών Pfizer και Moderna.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Γερμανία συστήνει τον εμβολιασμό μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους και τις άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η πολιτική της Γερμανίας ευθυγραμμίζεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία.
“Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιασθούν. Ακόμη καλύτερα θα είναι να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο της γρίπης”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι 60 ετών και εμβολιάστηκε πρώτος για να δώσει το καλό παράδειγμα.
Η Ευρώπη, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με την ευρύτερη προσέγγιση που υιοθέτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ενέκρινε τη χρήση του επικαιροποιημένου εμβολίου για όλους τους άνω των 6 μηνών.
Ο καθηγητής Μαγιορκίνης τονίζει επίσης:
“Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ισχύσει για τους ευάλωτους άνω των 60 ετών. Στην Αγγλία αν είσαι κάτω από 60 δεν έχεις πρόσβαση και ό,τι αποφασίσει η Επιτροπή τους, αυτό θα αποζημιώνει και το κράτος”, τονίζει.
Κορονοϊός: Ποιοι θα εμβολιαστούν ξανά στην Ελλάδα
Δεν αποκλείεται στην Ελλάδα να ισχύσει ό,τι ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το iatropedia.gr. Δηλαδή να υπάρξει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων, αλλά να μπορεί να κάνει το εμβόλιο με κάλυψη από το κράτος και όποιος άλλος το επιθυμεί μετά από σύσταση του γιατρού του.
“Αφού ούτως ή άλλως απαιτείται κατάψυξη στους -80 και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να χορηγηθεί παρά μόνο μέσω της διάθεσης από το κράτος”, εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης και προσθέτει πως οι συστάσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.
“Η λογική να το κάνεις “και τι έχεις να χάσεις” δεν ισχύει. Βάζουμε το κράτος σε έξοδα χωρίς να υπάρχει όφελος. Αν κάποιος έχει πιθανότητα να πεθάνει 1 στα 10 εκατομμύρια. και κάνει το εμβόλιο και μειώσει τις πιθανότητες σε 0,8 στα 10 εκατομμύρια δεν υπάρχει όφελος και δεν αλλάζει κάτι. Πρέπει να είμαστε λιγάκι λογικοί στο πως χρησιμοποιούμε τους υγειονομικούς πόρους”, τονίζει ο Καθηγητής.
Κάποιος υγιής, ακόμη κι αν έχει καιρό να εμβολιαστεί ή να νοσήσει από COVID-19, δεν κινδυνεύει, εξηγεί ο Γ. Μαγιορκίνης.
“Ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι 40 χρονών και είναι υγιέστατος και έχει κάνει στο παρελθόν τις δόσεις που πρέπει να κάνει, δηλαδή τις τρεις υποχρεωτικές, δεν έχει λόγο να κάνει άλλη. Οι ηλικιωμένοι, όμως, θα πρέπει να το κάνουν χωρίς να δυσανασχετούν. Πώς πρέπει το εμβόλιο της γρίπης να γίνεται κάθε χρόνο; Επειδή δεν μαθαίνουμε ότι υπάρχουν παραλλαγές και στη γρίπη; Κι όμως, υπάρχουν. Γι’ αυτό και κάνουμε διαφορετικό εμβόλιο κάθε φορά”, καταλήγει.
Post a Comment