Το ροχαλητό δεν είναι αστεία υπόθεση. Πώς αντιμετωπίζεται
Το ροχαλητό μπορεί (σε ακραίες περιπτώσεις φυσικά) να είναι ακόμη και αιτία χωρισμού, όπως η ουσία είναι πως πρόκειται για ένα συχνό και πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας.
Μπορεί το ροχαλητό και ο θόρυβός του να είναι πρόβλημα για όποιον κοιμάται δίπλα στον άνθρωπο που ροχαλίζει αλλά η αλήθεια είναι πως κανείς δεν έχει σκεφτεί πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι για τον ίδιο τον ασθενή. Ίσως και ο ίδιος να το υποτιμά, αφού μπορεί να μη συνειδητοποιεί τις συνέπειες.
Ποιες είναι αυτές; Ότι δεν κοιμάται καλά, ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να προκαλείται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αισθάνεται κόπωση, ευερεθιστικότητα, έκπτωση της διανοητικής του λειτουργίας, μείωση της αποδοτικότητάς του στην εργασία. Πολλές φορές μάλιστα ο ασθενής που ροχαλίζει λαμβάνει διάφορα ηρεμιστικά για να κοιμηθεί το βράδυ, με συχνά επιδείνωση της κατάστασής του.
Η σημαντική κόπωση και η υπνηλία που συχνά αποδίδονται στην πολλή δουλειά και το άγχος της καθημερινότητας, στην πραγματικότητα, είναι αναντίστοιχα με αυτά και στερούν στον ασθενή τη συμμετοχή του σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα αποτελούν σημαντική αιτία τροχαίων ατυχημάτων κατά την οδήγηση.
Περίπου το 45% των ενηλίκων ροχαλίζει. Το πρόβλημα είναι συχνότερο στους άνδρες. Το 60% των ανδρών άνω των 60 ετών ροχαλίζει. Σπανίως ροχαλίζουν οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση.
Τα αίτια του ροχαλητού
Ας δούμε όμως την οργανική αιτία όλων αυτών των συνεπειών ξεκινώντας από τον ορισμό του ροχαλητού: Πρόκειται για ήχο ο οποίος παράγεται από τη δόνηση των ανατομικών δομών του φάρυγγα (μαλθακής υπερώας, σταφυλής και των πλαγίων τοιχωμάτων του φάρυγγος), κατά τη διέλευση του αναπνεόμενου αέρα από μια μερικώς αποφραγμένη αεροφόρο οδό.
Το ροχαλητό μπορεί να συνυπάρχει με άπνοια όταν κάποιες φορές η αεροφόρος οδός δια μέσου της ρινικής κοιλότητας και του φάρυγγος αποφράσσεται πλήρως για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα.
Η κατάσταση αυτή, της άπνοιας δηλαδή, που πολλές φορές αγνοείται από το περιβάλλον του ασθενούς μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και χρήζει διερεύνησης. Ο άνθρωπος αυτός κατόπιν πλήρους ιατρικής εξέτασης από ωτορινολαρυγγολόγο και ενδεχομένως από πνευμονολόγο πρέπει να υποβληθεί σε μελέτη ύπνου (υπνογράφημα), το αποτέλεσμα της οποίας θα θέσει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος που μπορεί να είναι α) συντηρητικός, β) χειρουργικός ή γ) μικτός.
Αντιμετώπιση και θεραπεία του ροχαλητού
Συντηρητική αντιμετώπιση
- Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι χάστε βάρος (π.χ με ρύθμιση διατροφής-άσκηση)
- Αποφύγετε τη χρήση ηρεμιστικών-υπναγωγών-αλκοόλ πριν τον ύπνο
- Νυχτερινή κατάκλιση 3 ώρες τουλάχιστον μετά το δείπνο
- Αποφεύγετε να κοιμάστε ανάσκελα.
Συνίσταται στην αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν μηχανική απόφραξη στη δίοδο του αναπνεόμενου αέρα.
- Αναλόγως της προβληματικής περιοχής οι συνηθέστερες επεμβάσεις που εκτελούνται είναι: Αμυγδαλεκτομή και αδενοειδεκτομή.
- Επεμβάσεις στη ρινική κοιλότητα. (π.χ πλαστική του ρινικού διαφράγματος και των ρινικών κογχών, αφαίρεση πολυπόδων ή ρινικών όγκων),
- Eπεμβάσεις στο στοματοφάρυγγα ( π.χ σταφυλο-υπερώιο-πλαστική ή σταφυλο-φαρυγγο-υπερώιο-πλαστική με laser ή ραδιοσυχνότητες).
Στις περιπτώσεις που το ροχαλητό συνοδεύεται από σοβαρή υπνική άπνοια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής κατά τον ύπνο υποβάλλεται σε εφαρμογή θετικής πίεσης (CPAP) μέσω ρινικής μάσκας, η οποία τον τροφοδοτεί με τον αναπνεόμενο αέρα του δωματίου σε αυξημένη πίεση.
Ας μην ξεχνάμε ότι:
Το ροχαλητό μπορεί να είναι ένδειξη ενός σοβαρού προβλήματος. Όταν συνοδεύεται από αποφρακτική άπνοια μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια υπέρταση, καρδιακή αρρυθμία, αύξηση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου, ενώ ενοχοποιείται και για περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου κατά τον ύπνο από καρδιακή ανακοπή.
Πηγή: Γιατροί SOS / Dr. Αντώνιος Μαλάτος, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Post a Comment