Τούρτα γενεθλίων: “Είμαι επιστήμονας τροφίμων και αυτό, δεν θα το έκανα ποτέ!”


Η Γεωπόνος-Επιστήμονας Τροφίμων Άννα Λεκατσά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα μόδα των burn-away cakes, που έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκατομμύρια προβολές.

Της Άννας Λεκατσά*


H μόδα με τα burn-away cakes έχει γίνει viral το τελευταίο διάστημα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο TikTok, με εκατομμύρια προβολές στις γλυκές δημιουργίες των ζαχαροπλαστών με αυτό το concept.

Η δημιουργία μίας τέτοιας τούρτας, συνίσταται στην τοποθέτηση βρώσιμων στρώσεων που έχουν τυπωθεί με την επιθυμητή εικόνα, όπου στη συνέχεια, με τη βοήθεια της θερμικής επεξεργασίας (φωτιά), ανάβεται το πάνω φύλλο, το οποίο καίγεται για να αποκαλυφθεί η στρώση που βρίσκεται από κάτω. Ανατρέξαμε στο blog της εταιρείας που παρουσιάζεται ως προμηθευτής των α’ υλών στις Η.Π.Α. για την παρασκευή του burn-away cake και ανακαλύψαμε ότι η πάνω στρώση που καίγεται είναι ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται ως Wafer Paper. Στην ουσία πρόκειται για μία πολύ λεπτή στρώση «γκοφρέτας» 0,3-0,6mm, με συστατικά: Άμυλο Πατάτας, Νερό, Ελαιόλαδο. Κάποιες παραλλαγές της βασικής συνταγής, περιέχουν επιπλέον: Αρωματική ύλη βανίλια και Γλυκαντικό: σουκραλόζη. Κάτω από το Wafer Paper βρίσκεται η στρώση του Frosting Sheet, ένα γλάσο που έχει μεγαλύτερο πάχος, αλλά και διαφορετική σύσταση που περιέχει κυρίως ζάχαρη και άμυλα και έτσι κατά την καύση μπορεί να παραμείνει ανέπαφο.

Προσοχή όμως για τους επίδοξους αγοραστές… αυτά τα προϊόντα περιέχουν πρόσθετα για τα οποία υπάρχει απαγόρευση, όπως πχ το διοξείδιο του τιτανίου, αλλά και άλλες χρωστικές που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση των στρώσεων, για τις οποίες υπάρχουν περιορισμοί κατά τη χρήση τους και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σε αυτά τα τρόφιμα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Αναρωτιόμαστε επίσης για το εξής. Έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια του τροφίμου με αυτή τη χρήση; Εκτιμούμε πως όχι. Σκεφτόμαστε το ακρυλαμίδιο, μια επικίνδυνη καρκινογόνα χημική ένωση που συνήθως σχηματίζεται στα τρόφιμα που περιέχουν άμυλο, όταν αυτά ψήνονται ή τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Εδώ όχι απλά δεν ψήνονται, αλλά καίγονται! Και εμείς τι κάνουμε; Καταναλώνουμε άφοβα τα υπολείμματα της καύσης μαζί με τις τοξικές ουσίες που τυχόν έχουν δημιουργηθεί;

Θα μας πείτε και τι έγινε; Εδώ καταναλώνουμε τα υπολείμματα και την τέφρα από τα σπινθηροβόλα κεριά, μαζί με τα σταγονίδια του εορτάζοντα… Αλλά ο καθένας κάνει ελεύθερα τις επιλογές του.

*Άννα Λεκατσά Γεωπόνος-Επιστήμονας Τροφίμων, Senior Consultant AG ADVENT AE

 

ΠΗΓΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.