Σοβαρός κίνδυνος από μπάρες σοκολάτας


Η Ολλανδία ενημέρωσε πριν από λίγες ημέρες μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) την Ελλάδα και άλλες 6 χώρες για σοβαρό κίνδυνο από μπάρες σοκολάτας. Η ενημέρωση προς τη χώρα μας έγινε με την επισήμανση ffup ( Flagged for Follow-Up) που σημαίνει σύσταση για έλεγχο και παρακολούθηση του θέματος.

Με νέα ενημέρωση σήμερα στο RASFF, προστέθηκαν άλλες τρεις χώρες στις οποίες πωλούνται οι μπάρες σοκολάτας που περιέχουν κομμάτια πλαστικού τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό κοψίματα τραυματισμό και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση.

Ταυτόχρονα κοινοποιήθηκε και η ανάκληση στην οποία προχώρησαν οι αρχές του Βελγίου και σύμφωνα με την οποία πρόκειται για τις μπάρες σοκολάτας «barre choco cacahuetes» από την επωνυμία CACAHUETE CHOCOLATE MEAL SUBSTITUTE με αριθμό παρτίδας L4095-S και ημερομηνία λήξης 04/10/2025. Ωστόσο σε άλλες χώρες μπορεί να έχει διαφορετικό όνομα και διαφορετική συσκευασία.

Στην Ιταλία όπου και εκεί ανακλήθηκε αναφέρεται ως μπάρα σοκολάτας «Light Lunch Low Carb» με την επωνυμία Integra από την γαλλική εταιρεία Laboratoire Pyc. Πρόκειται για μπάρα σοκολάτας χαμηλών υδατανθράκων “για όσους απλώς αναζητούν ένα υγιεινό υποκατάστατο γεύματος με τη μορφή μπάρας γεύματος” αναφέρει η εταιρεία στην διαφήμιση του προϊόντος.

Η ειδοποίηση στο RASFF αφορά στις χώρες: Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Τσεχία, Γαλλία, Βόρεια Ιρλανδία και Βρετανία.

Το ξένο σώμα σε τρόφιμα είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες που οδηγούν σε ανακλήσεις καθώς πλαστικά, μεταλλικά, ή ξύλινα θραύσματα ή θραύσματα γυαλιού, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στο στόμα και το λαιμό καθώς και εσωτερικούς τραυματισμούς ή αιμορραγία. Τα τελευταία 20 χρόνια, ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων. Τα πλαστικά ξένα υλικά μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα από πολλές πηγές όπως εξοπλισμός, εργαλεία χειρός, ζώνες κατάψυξης, μεταφορείς και ορισμένα υλικά συσκευασίας.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.