Ιογενής γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα και μετάδοση


Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς.

Οι συχνότεροι ιοί στους οποίους οφείλεται η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισής των περιστατικών ιογενούς γαστρεντερίτιδας λόγω του συγχρωτισμού. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο Χανίων, ας δούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες. Από το βράδυ της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου μέχρι το πρωί της Τρίτης 15 Οκτωβρίου προσήλθαν στα Επείγοντα του νοσοκομείου Χανίων 43 άτομα από τα οποία τα 23 παιδιά, 18 έως 23 ετών από την Πολυτεχνική Σχολή.

Τι προκαλεί την ιογενή γαστρεντερίτιδα

Πολλοί διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν ιογενή γαστρεντερίτιδα, όπως είναι οι νοροϊοί,ροταϊοί, αδενοϊοί, σαποϊοί και αστροϊοί. Οι ιοί αυτοί μολύνουν μόνο τους ανθρώπους και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την αιτία, αλλά κάποια κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Διάρροια: Μια από τις κύριες ενδείξεις της γαστρεντερίτιδας είναι η υψηλή συχνότητα και η υγρή υφή των κινήσεων του εντέρου.

Έμετος: Μπορεί να συνοδεύεται από ανάγκη έκτακτης απόρριψης του περιεχομένου του στομάχου.

Πονοκέφαλος: Κοινό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας.

Πυρετός: Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί.

Κοιλιακός πόνος: Μπορεί να είναι ασυγκράτητος ή προκαλούμενος από κράμπες.

Απώλεια βάρους: Λόγω της απώλειας υγρών και θρεπτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της διάρροιας και του εμέτου.

Εξάντληση: Η διάρροια και ο έμετος μπορούν να οδηγήσουν σε εξάντληση και αδυναμία.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από τον οργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα και την υγεία του ατόμου. Σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους λόγω του συγχρωτισμού.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον ιό που προκάλεσε το νόσημα. Συνήθως όμως διαρκούν 24-48 ώρες. Τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα (ογκολογικοί ασθενείς, άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή κά.) συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως.

Μεταδίδεται η ιογενής γαστρεντερίτιδα από άτομο σε άτομο;

Ναι, η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αφού οι ιοί αποβάλλονται στα κόπρανα και στα εμέσματα των ασθενών, όπως διευκρινίζει ο ΕΟΔΥ. Οι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες και ακόμα και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό είναι μεταδοτικοί από την στιγμή που ξεκινούν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με μολυσμένα άτομα, αντικείμενα ή επιφάνειες. Οι κύριοι παράγοντες μετάδοσης περιλαμβάνουν:

Ιοί: Οι νοσογόνοι ιοί, όπως ο Norovirus και ο Rotavirus, είναι συχνές αιτίες γαστρεντερίτιδας. Τα ιογενή και μολυσμένα σωματίδια μπορεί να εξαπλωθούν μέσω των εκκρίσεων, όπως ο έμετος ή η διάρροια, και να μείνουν σε επιφάνειες και αντικείμενα έως και 72 ώρες και ακόμα και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος.

Βακτήρια: Ορισμένα βακτήρια, όπως το Salmonella, το Campylobacter και το Escherichia coli (E. coli), είναι επίσης υπεύθυνα για περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας. Η μετάδοση μπορεί να γίνει μέσω μολυσμένων τροφών, ύδατος ή επαφής με μολυσμένα άτομα.

Παράσιτα: Κάποια παράσιτα πλέον μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές παθήσεις και να μεταδοθούν μέσω μολυσμένου νερού ή τροφών.

Άλλοι Παράγοντες: Η μετάδοση μπορεί να συμβεί επίσης μέσω άλλων παραγόντων όπως οι ακαθαρσίες των χεριών, η ανεπαρκής υγιεινή κατά το μαγείρεμα, η κακή επεξεργασία των τροφίμων, και η μη τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο για την ιογενή γαστρεντερίτιδα. Το πιο σημαντικό στην αντιμετώπισή της είναι η αποφυγή σοβαρής απώλειας υγρών (αφυδάτωση). Καλό είναι ο ασθενής με ιογενή γαστρεντερίτιδα να καταναλώνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες υγρών, για όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματά του, συμβουλεύει ο ΕΟΔΥ. Η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας (όπως άλλωστε και σε καμιά ιογενή νόσο). Η λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, πρέπει να αποφεύγεται εκτός εάν κρίνει διαφορετικά ο θεράπων γιατρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.