Κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού από δύο δημοφιλή φαγητά, σύμφωνα με επιστήμονες
Η υψηλή χοληστερόλη σημαίνει ότι έχετε υπερβολική ποσότητα μιας λιπαρής ουσίας γνωστής ως χοληστερόλης στο αίμα σας.
Με τον καιρό αυτό μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες προκαλώντας απόφραξη. Μερικές φορές η πλάκα μπορεί επίσης να σπάσει και να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο εάν ταξιδέψει στον εγκέφαλο ή την καρδιά.
Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε τη χοληστερόλη σας σε αυτό που θεωρείται υγιές επίπεδο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προσοχή στη διατροφή σας, με ορισμένες συγκεκριμένα τρόφιμα που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη χοληστερόλη.
Τα κορεσμένα λιπαρά είναι ένας από τους μεγαλύτερους ένοχους όσον αφορά τη χοληστερόλη. Ως αποτέλεσμα, οι οργανισμοί υγείας παροτρύνουν τους ανθρώπους να περιορίσουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών στο ελάχιστο, ειδικά εάν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη.
Ποιες είναι όμως οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε; Πολλά τρόφιμα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, ιδιαίτερα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πιο συγκεκριμένα, ειδικοί στο Harvard Health είπαν: «Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για υψηλή χοληστερόλη; Το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά τρόφιμα και τα αρτοσκευάσματα είναι διαβόητα για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), του κολλώδους είδους που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών».
«Είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που πρέπει να ανησυχείτε, γιατί μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να σας κάνουν να κερδίσετε βάρος». Έχοντας αυτό κατά νου, προειδοποίησαν για δύο τροφές που είναι δημοφιλές πρωινό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόκειται για τα λουκάνικα και το μπέικον, τα οποία θεωρούνται επεξεργασμένο κρέας. Σε ένα άρθρο με τίτλο «Τέσσερα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη», οι ειδικοί του Harvard Health συμβούλευαν τους ανθρώπους να αποφεύγουν το επεξεργασμένο κρέας.
«Τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα και το μπέικον χρησιμοποιούν τα πιο λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος και επομένως τείνουν να είναι υψηλά σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά», είπαν. «Το μπέικον και το λουκάνικο που παρασκευάζεται με γαλοπούλα ή κοτόπουλο μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινά και είναι κάπως χαμηλότερα σε χοληστερόλη από τις εκδόσεις του κόκκινου κρέατος, αλλά δεν είναι χωρίς χοληστερόλη».
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα πρέπει επίσης να περιοριστεί στο ελάχιστο, εάν είναι δυνατόν. «Το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Τα κομμάτια κρέατος όπως το χάμπουργκερ, τα παϊδάκια, οι χοιρινές μπριζόλες και τα ψητά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
«Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς το κρέας, απλώς να το τρώτε μόνο περιστασιακά. Περιοριστείτε στο συνιστώμενο μέγεθος μερίδας των τριών ουγγιών και κολλήστε σε πιο αδύνατα κομμάτια όπως ψαρονέφρι, χοιρινό φιλέτο ή φιλέτο μινιόν.
https://www.getsurrey.co.uk/news/health/high-cholesterol-breakfast-warning-30246800
ΠΗΓΗ
Post a Comment