Μελέτη: Τα εμπλουτισμένα με βιταμίνες αναψυκτικά παραπλανούν και θέτουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές


Τα μη αλκοολούχα ποτά ενισχυμένα με βιταμίνες (VFNAB) αυξάνονται σε δημοτικότητα κυρίως μεταξύ των εφήβων ως βολική πηγή βιταμινών. Ωστόσο, λόγω της ρύθμισής τους ως τροφίμων, υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες για την ποιότητα και την ασφάλεια. Παρά το γεγονός ότι διαφημίζονται ως ιδανικά για τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας, τα μη αλκοολούχα ποτά εμπλουτισμένα με βιταμίνες (VFNABs) μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις, ιδιαίτερα κατά την ανάπτυξη, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με την ακατάλληλη ποιότητά τους (σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα από αυτή που δηλώνεται στο ετικέτα) και την επακόλουθη υπερβολική πρόσληψη βιταμινών. Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι οι βιταμίνες είναι ευαίσθητες σε αποικοδόμηση, η ακατάλληλη σύνθεση, σταθεροποίηση, παραγωγή και αποθήκευση τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην απουσία, ή παρουσία τους σε σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες, από αυτές που δηλώνονται. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ανεπαρκή πρόσληψή τους για να καλύψει τις ανθρώπινες ανάγκες ή να ξεπεράσει τις διατροφικές ελλείψεις. Επομένως, τα ζητήματα ποιότητας δεν αποτελούν μόνο λόγο παραπλάνησης των καταναλωτών, αλλά μπορεί επίσης να θέτουν ορισμένους κινδύνους για την ασφάλεια.

Λόγω όλων των παραπάνω πιθανοτήτων, στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients, ήταν να παρέχει μια επισκόπηση της ποιότητας των VFNAB που σχετίζονται με το περιεχόμενο στη σλοβενική αγορά. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη, σχετικά με τον ποιοτικό έλεγχο που σχετίζεται με το περιεχόμενο των εμπλουτισμένων με βιταμίνες αναψυκτικών και ροφημάτων.

Μέθοδοι: Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες σε 50 VFNAB (29 νερά, 5 χυμοί, 12 ενεργειακά ποτά και 4 στιγμιαία ποτά) προσδιορίστηκε χρησιμοποιώντας επικυρωμένες μεθόδους που βασίζονται σε υγρή χρωματογραφία. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν αρκετά ζητήματα ποιότητας, τα οποία προσδιορίστηκαν και στους τέσσερις τύπους VFNAB. Αυτά περιελάμβαναν ένδειξη τουλάχιστον μίας βιταμίνης, παρούσας σε χαμηλότερη από τη σημαντική ποσότητα, στη διατροφική δήλωση στο 64% των δοκιμασμένων VFNAB και περιεκτικότητα σε βιταμίνες εκτός του διαστήματος ανοχής (65–150% του ισχυρισμού της ετικέτας) σχεδόν οι μισές περιπτώσεις (48,4%, n = 24). Δεδομένου ότι τα αποκαλυπτόμενα ζητήματα ποιότητας δεν αποτελούν μόνο λόγο παραπλάνησης των καταναλωτών, αλλά μπορεί επίσης να θέτουν κινδύνους για την ασφάλεια τόσο για τα άτομα όσο και για τη δημόσια υγεία, οι ερευνητές πραγματοποίησαν περαιτέρω μια συνολική αξιολόγηση των VFNAB ως πηγών βιταμινών. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα δοκιμασμένα VFNAB όχι μόνο καλύπτουν πλήρως αλλά σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν σημαντικά τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες (έως και 616% των τιμών αναφοράς), αποτέλεσμα που τονίζεται περαιτέρω στα παιδιά.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν αρκετές παρατυπίες και ασυνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της επισήμανσης των βιταμινών, οι οποίες υπάρχουν σε χαμηλότερη ποσότητα από την αναγραφόμενη ή ακόμα και παντελής απουσία καθώς και πολύ υψηλότερες ποσότητες από αυτό που αναφέρουν οι συσκευασίες σε όλα σχεδόν τα ελεγμένα VFNAB. Επίσης διαπιστώθηκε και υψηλή μεταβλητότητα στα καθορισμένα περιεχόμενα (0–907% του ισχυρισμού της ετικέτας). Οι ερευνητές λένε ότι είναι αναγκαία η ακριβής αξιολόγηση της περιεκτικότητας σε βιταμίνες και την παροχή κατάλληλων ποσοτήτων βιταμινών από την παρασκευή τους έως το τέλος της διάρκειας ζωής τους.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για αυστηρότερο ποιοτικό έλεγχο και ρύθμιση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση και σύσταση για τους κατασκευαστές όσον αφορά τη δέσμευση και την επιδίωξη της παραγωγής των VFNAB.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.